Intervjuer

Sjukvårdspersonal

Schines Pill Box har blivit Cristinas favorit

I ett år har sjuksköterskan Cristina Wikman och några av hennes kollegor på Daljunkaregården i Falun testat Schine Pill Box L, samtidigt som de också har använt traditionella doslådor.
– Jag brukar försöka ”roffa” åt mig boxarna från Schine när de blir lediga, eftersom de är så smidiga och lätta att använda, berättar hon.


Daljunkaregården i centrala Falun är ett somatiskt vård- och omsorgsboende med 41 lägenheter som drivs i privat regi. De äldre har alla ett stort omvårdnadsbehov och de flesta behöver därför också många olika läkemedel. När medicineringen för de boende rullar på i sina vanliga spår kommer deras tabletter i dospåsar, direkt från apoteket.
– Det är när någon får ett nytt läkemedel, testar en annorlunda dosering eller behöver ta antibiotika som doslådorna kommer in i bilden, förklarar Cristina.

Hygienisk, säker och enkel att fylla
Cristina slår sig ner vid ett bord i personalens kök och öppnar boxen från Schine och visar hur smidigt det är att fylla den. Ute i entrén håller några av henens kollegor på att duka fram ett dignande kaffebord eftersom verksamheten fyller tio år, vilket självklart ska firas.
– Jag behöver inte öppna flera olika utskjutande luckor när jag ska fylla på med ny medicin. Genom att öppna locket kommer jag åt innerlådan med de olika facken, som också lätt går att lyfta ut ur höljet, säger hon.
De mjuka och lagom tröga jalusiluckorna är en annan favorit. Enligt Cristina är motståndet perfekt, varken för hårt eller för löst, vilket gör det smidigt att komma åt medicinen samtidigt som jalusin inte rubbas ur sitt läge alltför lätt, eller oavsiktligt.
– Det är lätt hänt att medicinen faller ur sina fack när man använder traditionella doslådor – om man är lite darrig på handen. Sådana ”olyckor” undviks tack vare jalusiluckorna.
Eftersom boxarna ständigt cirkulerar mellan olika boende, och mellan personalens händer, är hygienaspekten viktig. Multiresistenta bakterier har blivit ett allt större problem i vården och i tider då infektionssjukdomar grasserar är det angelägnare än någonsin att kunna diska i diskmaskinen, understryker Cristina.
– Vi har testat att maskindiska andra doslådor, med resultatet att de har blivit skeva och svåra att använda. Att stå och diska för hand kostar dyrbar tid och resultatet blir heller inte tillräckligt bra för att hygienen ska kunna säkras.

Tydligt och pedagogisk
Cristina sitter och vrider och vänder på boxen från Schine som ligger riktigt bra i hennes hand.
– Den känns stadig och rejäl utan att vara klumpig. Fräsch och snygg är den också, det här är ingen billig importerad plast. Det både syns och känns när man har att göra med riktigt bra kvalitet, konstaterar hon.
Schines Pill Box är också tydlig och pedagogisk. På undersidan finns en plastficka som kan användas för att märka den eller där ett doskort kan placeras.
– Här på Daljunkaregården använder vi en mall från Falu kommun som vi stoppar i plastfickan så att den som delar medicinen kan se att det är rätt slags tabletter, och rätt antal, som ligger i varje fack.
– Symbolerna som finns i anslutning till facken och som anger morgon, dag, kväll och natt är också logiska och universella, påpekar Cristina.

I Schines sortiment finns även tablettuttryckaren Pill Popper.
• Enkelt att trycka ut pillret ur medicinkartan – även för den som är svag i händer/fingrar.
• Pillret hamnar i rätt dosfack.
• Hygienisk – man behöver inte röra tabletterna med händerna.
• Tål sprittvätt och går att diska i maskin – bidrar till god hygien och minskad risk för smittspridning.
• Ergonomisk och certifierad ”Lätt att använda” av Reumatikerförbundet.

Schines Pill Box finns även i ett mindre format (small) med åtta fack – perfekt att ha med på kortare resor.

Jalusin löper under asken, inga utskjutande eller lösa delar.

Inbyggd spärr håller luckorna stängda.

Perfekt att lämna till förskolepersonalen med barnens medicin.

En bra hjälp för att kontrollera hundens medicinering.

Inga burkar med vitaminer på weekendresan, ladda Schine Pill Box och lägg den i necessären.

Ett nytt sätt att enkelt förvara / dosera tabletter för en vecka. Öppna och stäng genom att dra jalusiluckorna fram och tillbaka.

Dagarna är tydligt markerade och de 4 facken för varje dag är numrerade. De är även försedda med symboler för dygnets olika tidpunkter.

Förenklar det dagliga arbetet hos vårdpersonal då den tål att diskas i diskmaskinens övre del.

Lättillgängligt ordinationskort i plastficka på boxens undersida.

Ergonomiskt grepp som passar både små och stora händer.

Mjuk, flexibel kudde trycker skonsamt ut pillret.

Anpassa hålrummet efter tablettstorlek med den vridbara enheten.

Avtagbart transparent plaströr hjälper dig kontrollera att tabletten hamnar där du önskar.